Η Djamila Akrouche είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας (INRA) της Αλγερίας και συντονίζει το έργο KOPIA, μια συνεργασία με τη Νότια Κορέα. Το έργο επικεντρώνεται στην υδροπονική καλλιέργεια, μια μέθοδο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη φυτών σε διαλύματα θρεπτικών χωρίς τη χρήση εδάφους. Αυτή η τεχνική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως εξοικονόμηση νερού, μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και προστασία από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του εδάφους.
Διερευνώνται δύο κύριες μέθοδοι υδροπονικής καλλιέργειας: η καλλιέργεια με υπόστρωμα και η καλλιέργεια σε υγρό διάλυμα. Στην καλλιέργεια με υπόστρωμα, χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά όπως κόκκοι φελλού, κόκκοι ποζολάνης και θρυμματισμένα υπολείμματα από χουρμαδιές για την αντικατάσταση παραδοσιακών υποστρωμάτων όπως ο περλίτης και οι ίνες κοκοφοίνικα. Στα συστήματα με υγρό διάλυμα, τα φυτά αναπτύσσονται σε διαλύματα θρεπτικών, ενώ τεχνικές όπως η μέθοδος βαθιάς ροής διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των ριζών και την οξυγόνωση τους.
Η υδροπονική καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και ο βασιλικός, λόγω του μικρού ριζικού τους συστήματος. Το έργο περιλαμβάνει ακριβή έλεγχο της ανάπτυξης των φυτών, από το στάδιο του σπορόφυτου έως τη συγκομιδή. Με τη χρήση καθαρού και ελεγχόμενου περιβάλλοντος, η υδροπονία προσφέρει μια βιώσιμη και αποδοτική προσέγγιση στη γεωργία, ειδικά σε περιοχές με δυσμενείς εδαφικές συνθήκες.